Julkaisut

Julkaisun kansi_A4ITSENÄISYYDEN AJAN RAKENNUSPERINTÖ LAPISSA

© Lapin rakennusperinne ry
Rovaniemi 2017
ISBN:978-­‐951-­‐96479-­‐2-­‐0

Teoksen julkaisua on tuettu Lapin Suomi 100 -juhlavuosihankkeiden aluetuella.

Julkaisu avautuu alla olevasta linkistä:
Itsenäisyyden ajan rakennusperintö Lapissa

Julkaisusta laaditun kuvaesityksen näet tästä linkistä:
Itsenäisyyden ajan rakennusperintö Lapissa_kuvaesitys_2017

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa vietettiin vuonna 2017. Juhlavuoden tarkoituksena oli lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Rakennusperintömme koskettaa meitä jokaista. Sen vuoksi Lapin rakennusperinne ry piti tärkeänä koota katsaus itsenäisyyden eri vuosikymmenten rakentamisesta, rakennustapojen, ja -tyylien sekä -materiaalien kehityksestä itsenäisyyden aikana. Tarkoitus oli esitellä kohteita eri vuosikymmeniltä niin, että ne sijaitsevat eri puolilla Lappia. Yhteensä esitettäviä kohteita oli yli kuusikymmentä.
Kohteiden valinnasta ja työn johdosta vastasi yhdistyksen hallitus. Julkaisun laatimisesta vastasi filosofian maisteri Ulla Viitanen.

 

LapinrakennusperintoLAPIN RAKENNUSPERINTÖ / SÁMI LEANA HUKSENÁRBI / BYGGTRADITIONEN I LAPPLAND / LAPLAND’S BUILDING TRADITION
Kirja Lapin arvokkaista rakennuksista ja kulttuurimaisemista. 1984. 248 s. (Painos loppunut)

 

 

 

 

 

PerapohjalainentaloPERÄPOHJALAINEN TALO
Korjausohjeita. Toim. Antti Pihkala Kirjapaino Oy Kaleva, Oulu 1992. 35 s. (Painos loppunut)

 

 

 

 

 

 

jalleenrakennuksen_perinto_lapissaJÄLLEENRAKENNUKSEN PERINTÖ LAPISSA
Toim. arkkitehti Antti Pihkala. Oulu 2004. 100 s.
Tilaa:
Jälleenrakennuksen perintö Lapissa -kirjaa voi
tilata yhdistyksen sihteeriltä (ks. ota yhteyttä).
Julkaisun hinta on 20 euroa + postituskulut.

Piirros: Leila Erholtz, Hakanpään asuntosauna

 

 


Jälleenrakennuksen perintö Lapissa -kirjan esittely:

Jälleenrakentaminen alkoi 60 vuotta ennen tämän kirjan julkaisua. Jälleenrakentajien sukupolvi on taloistaan jo väistymässä. Uudet asukkaat hoitavat nyt tätä rakennusperintöä. Millaisen arvon rakennuskaudelle annamme? Esimerkein halutaan herättää pohdintaa ja arviointi, ehkä arvostusta. Arvostus liitetään usein nimekkäisiin suunnittelijoihin ja julkisiin rakennuksiin. Tässä kirjassa esillä on painokkaasti arki ja koti – asuminen ja sisustus.

Kirjan julkaisija Lapin läänin rakennusperinneyhdistys perustettiin 30 vuotta sitten vaalimaan maakunnan rakennusperintöä. Tällä julkaisulla yhdistys juhlistaa toimintansa juhlavuotta. Yhdistys on toimintansa alussa keskittynyt vanhaan talonpoikaisrakentamiseen. Jälleenrakennuskauden perinnöstä huolehtiminen on uusi huomion kohde. Rakennusperintöä jonka arvon ymmärtäminen kesti kauan.

Jälleenrakennuksen perintö Lapissa –kirjan on toimittanut arkkitehti Antti Pihkala ja hänen lisäkseen kirjan sisältöön ovat merkittävästi vaikuttaneet sisustusarkkitehti Leila Erholtz ja tekniikan tohtori Anu Soikkeli. Kirjan graafisesta ulkoasusta on vastannut graafinen suunnittelija Emmi Jormalainen, ja kirja on painettu Painotupa Ky:ssä Oulussa.