Korjaajan muistilista

1. Rakennuksen tulisi säilyä alkuperäisessä käytössään. Tällöin siinä ei tarvitse tehdä suuria rakenteellisia ja tilankäytön muutoksia, jotka nostavat rakennuskustannuksia.

2. Käytä pätevää suunnitteluapua – hyvin suunniteltu on puoleksi tehty.
Suunnittelukustannukset maksavat itse itsensä useampaan kertaan.

3. Korjaustyöt on mitoitettava ja suunniteltava siten, ettei tehdä tarpeetonta työtä. Korjatun rakenteen tai rakennuksen ei tarvitse näyttää uudelta. Vanhan on saatava säilyttää oma leimansa ja rikastuttaa siten elinympäristöä.

4. Korjaustöissä on syytä käyttää vanhaa tunnettua tekniikkaa ja tuttuja materiaaleja. Vanhojen työtapojen käyttö takaa sen, että korjattu rakennusosa toimii entisen kaltaisesti ja on myöhemminkin korjattavissa tutulla tavalla. Vältä liian tiiviitä rakenteita – laho ja lattiasieni vaanivat.

5. Korjattavaa kohdetta täytyy tarkastella osana ympäristöään. Lopputuloksen on oltava ympäristön kannalta sopusuhtainen. Maaseudulla perinteinen avoin pihapiiri tulee säilyttää.

6. Kunnioita rakennuksen tyylipiirteitä ja sille ominaisia rakenneratkaisuja. Älä pilaa rakennuksen mittasuhteita – jos laajennat tee se varoen. Tutki ensin, voiko vanhan rakennuksen tiloja käyttää tehokkaammin.

7. Säilytä ja korjaa rakennuksen yksityiskohdat listat, ikkunanpuitteet, kuistit sekä perinteinen väritys. Muista, että ikkuna on talon silmä – sielun peili. Oikein on pitää lasi lähellä seinän ulkopintaa.

8. Säilytä ja korjaa sisustus: uunit, liedet, listat, ovet, tapetit, huonekalut. Säilytä pirtti ehyenä.

9. Tutustu korjausoppaisiin.

10. Käytä omaa tervettä harkintaasi. Mieti mikä on todella kaunista ja kestävää. Muista, että myös rakennus tarvitsee jatkuvaa hoitoa.

Ajatuksia vanhojen talojen omistajille tai sellaisen hankkimista suunnitteleville (pdf)